14 de desembre 2009

WebQuest

QUÈ ÉS?


La webquest és una proposta didàctica basada en la recerca d'informació a Internet. Tracta d'una pàgina que proposa una història suggerent als alumnes per tal que aconsegueixin una sèrie d'informacions en unes pàgines d'Internet concretes, extraient les seves conclusions a partir del treball cooperatiu.


Per tant, una webquest és una unitat didàctica que planteja als alumnes una feina o resolució d'un problema interessant i motivador i un procés de treball col·laboratiu basat principalment en recursos existents a Internet.

QUIN OBJECTIU TÉ?


Els objectius són combinar els continguts curriculars amb l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació a l'aula, en un aprenentatge de descobriment guiat.


ESTRUCTURA BÀSICA:


- Introducció: orienta els alumnes i capta el seu interès. La introducció ha de ser clara i motivadora amb la finalitat de presentar la webquest: el tema sobre el que es treballarà, l'escenari inicial, el plantejament de preguntes, problemes o reptes a resoldre,etc.


- Tasca: En aquest apartat es proporciona a l'alumne una clara descripció del que haurà de fer, així com el nombre de persones que compondran el grup de treball, els papers que hauran d'adoptar els components,...

- Procés: explica les estratègies que els estudiants han d'utilitzar per a dur a terme la tasca pas per pas. L'explicació de tot el procés ha de ser curta i precisa, però també detallada.

- Recursos: llocs d'Internet que els alumnes utilitzaran per a realitzar la tasca.

- Avaluació: En aquest apartat s'indica com avaluar el treball realitzat. Per a ell es detallen els criteris d'avaluació en què es basa aquesta avaluació. Depenent del nivell dels alumnes i del tipus d'activitat, es fa una descripció d'allò que es va a avaluar i de com es farà.

- Conclusió: Resumeix l'activitat i anima als estudiants per a que reflexionin sobre el seu procés i resultats.

- Orientacions per al professor: És l'únic apartat dirigit al professor. En ell s'inclou els conceptes, objectius i continguts per a ajudar el professor a posar en pràctica aquest recurs d'Internet.

EXEMPLE DE WEBQUEST:

En la pàgina de Xtec podem trobar molts exemples de webquest destinades a diferents edats i segons la temàtica que es vulgui treballar.

Jo he escollit un exemple que porta com a títol Viatge per Europa, és un WebQuest destinat a alumnes que cursen el cicle superior d'educació primària, i té com a finalitat treballar l'àrea de ciències socials. Després de mirar diferents exemples m'he decidit per aquest ja que penso que és una proposta molt interessant pels alumnes perquè, encara que el projecte els hi diu quins passos han de seguir, els mateixos alumnes són els encarregats d'escollir el seu propi viatge per Europa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada