29 de desembre 2009

SÍNTESI.

VALORACiÓ DE L'EXPERIÈNCIA:

Aquesta és la meva última intervenció al blog, de moment, relacionada amb l'assignatura de GITIC. Cal dir que la creació d'un blog personal ha estat una experiència nova que encara no coneixia. Mai havia compartit opinions i informació amb altres lectors i usuaris d'Internet.

La meva experiència d'aquests mesos ha estat molt satisfactòria ja que m'ha permès conèixer noves eines i recursos de comunicació o per treballar, com per exemple el google docs.

En l'experiència amb el blog he de dir que em costava una mica realitzar les entrades pertinents, encara que tenia totes les activitats realitzades, les havia de completar i repassar per poder-les posar en el blog. I no se si per falta de temps o per a vegades per falta d'interès aquesta feina l'anava enrederint.

Encara i així, considero l'experiència realitzada positiva. Ara, un cop feta tota la feina, trobo que les aportacions en el blog hem serveixen per recordar el que s'ha realitzat durant aquests mesos, i per poder aprofundir en els aspectes que m'interessen.

INTERVENCIONS:

Una de les intervencions que destaco és l'Anàlisi d'un anunci perquè vaig trobar l'activitat molt interessant, i em va permetre reflexionar sobre la influència que té la tecnologia i els mitjans de comunicació.

L'altre activitat a destacar és les Metàfores, ja que em va agradar la idea de comparar l'ordinador amb l'alumne o un mestre, i la pràctica sobre l'activitat que vam realitzar a classe va ser molt clara per poder entendre les diferents metàfores. També, com a futura educadora, trobo que hem de tenir molt clar quin paper juga l'ordinador quan volem que l'infant treballi amb ell.

28 de desembre 2009

WEB 2.0



QUÈ ÉS EL CIBERNÀRIUM?



És un centre d'alfabetització i capacitació digital que ofereix una gran proposta d'activitats gratuïtes i d'horaris flexibles.


QUÈ ÉS LA WEB 2.0?



El Web 2.0 es pot definir com un conjunt d'aplicacions i pàgines d'internet que permeten crear una intel·ligència col·lectiva a partir de l'intercanvi d'experiències i coneixements, mitjançant eines de comunicació per Internet que faciliten la creació i edició de textos, imatges multimèdia o xarxes de contactes.

Les eines que ho permeten van des de programes del mateix web (blogs, wikis), espais d'imatges com Flickr o Picassa, de vídeo com YouTube, plataformes de socialització com Facebook o Myspace, o plataformes on es poden penjar presentacions en PowerPoint o PDF, amb la finalitat que la resta les puguin veure o descarregar.


CARACTERÍSTIQUES DE LA WEB 2.0:

  • Col·laboració en línia mitjançant els diferents recursos disponibles.
  • Nous procediments per treballar, comunicar-se i participar al web.
  • Creació de noves xarxes de col·laboració entre usuaris.
  • Els productes es transformen en serveis.
  • És una versió ordenada, reorganitzada i una nova concepció d’un cercador.
  • Recomposició de la concepció de web.
  • Convergència de mitjans: vídeos, xats, fòrums, podcast, intercanvi d’arxius a temps real...

16 de desembre 2009

VISITA AL CEIP DOVELLA



Nom:
CEIP Dovella.

Titularitat:
públic i laic.

Situació geogràfica: c/ Mallorca 593 (Metro L1 - L2 parada CLOT)

Situació sociocultural:
les famílies són de clase mitjana. També trobem un intercanvi de cultures donada la gran diversitat d'alumnes.

Metodologia:
Treball a través de projectes de treball i no realitzen examens escrits, ja que hi ha una avaluació continuada. També treballen a partir de la cooperació a l'aula entre els alumnes i realitzen sessions per desenvolupar hipòtesis i intercanviar idees.

Horari: L'horari d'infantil és al matí de 8:45 h a 12:15 h i a la tarda de 15:30 h a 17:00 h. L'horari de primària és al matí de 8:45 h a 13:30 h tots els dies menys el dijous que acabarem a les 12:30 h. Per la tarda treballarem de 15:30 h a 17:00 h.

Equipacions:
és un edifici de tres plantes més el terrat que l'utilitzen de pati. Tenen una aula per a cada grup classe (una línia de P3 fins a sisé de primària), i també tenen una aula de música, de plàstica, d'informàtica, de psicomotricitat, un laboratori, el menjador, la cuina aules de reforç i la sala de professors.

14 de desembre 2009

WebQuest

QUÈ ÉS?


La webquest és una proposta didàctica basada en la recerca d'informació a Internet. Tracta d'una pàgina que proposa una història suggerent als alumnes per tal que aconsegueixin una sèrie d'informacions en unes pàgines d'Internet concretes, extraient les seves conclusions a partir del treball cooperatiu.


Per tant, una webquest és una unitat didàctica que planteja als alumnes una feina o resolució d'un problema interessant i motivador i un procés de treball col·laboratiu basat principalment en recursos existents a Internet.

QUIN OBJECTIU TÉ?


Els objectius són combinar els continguts curriculars amb l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació a l'aula, en un aprenentatge de descobriment guiat.


ESTRUCTURA BÀSICA:


- Introducció: orienta els alumnes i capta el seu interès. La introducció ha de ser clara i motivadora amb la finalitat de presentar la webquest: el tema sobre el que es treballarà, l'escenari inicial, el plantejament de preguntes, problemes o reptes a resoldre,etc.


- Tasca: En aquest apartat es proporciona a l'alumne una clara descripció del que haurà de fer, així com el nombre de persones que compondran el grup de treball, els papers que hauran d'adoptar els components,...

- Procés: explica les estratègies que els estudiants han d'utilitzar per a dur a terme la tasca pas per pas. L'explicació de tot el procés ha de ser curta i precisa, però també detallada.

- Recursos: llocs d'Internet que els alumnes utilitzaran per a realitzar la tasca.

- Avaluació: En aquest apartat s'indica com avaluar el treball realitzat. Per a ell es detallen els criteris d'avaluació en què es basa aquesta avaluació. Depenent del nivell dels alumnes i del tipus d'activitat, es fa una descripció d'allò que es va a avaluar i de com es farà.

- Conclusió: Resumeix l'activitat i anima als estudiants per a que reflexionin sobre el seu procés i resultats.

- Orientacions per al professor: És l'únic apartat dirigit al professor. En ell s'inclou els conceptes, objectius i continguts per a ajudar el professor a posar en pràctica aquest recurs d'Internet.

EXEMPLE DE WEBQUEST:

En la pàgina de Xtec podem trobar molts exemples de webquest destinades a diferents edats i segons la temàtica que es vulgui treballar.

Jo he escollit un exemple que porta com a títol Viatge per Europa, és un WebQuest destinat a alumnes que cursen el cicle superior d'educació primària, i té com a finalitat treballar l'àrea de ciències socials. Després de mirar diferents exemples m'he decidit per aquest ja que penso que és una proposta molt interessant pels alumnes perquè, encara que el projecte els hi diu quins passos han de seguir, els mateixos alumnes són els encarregats d'escollir el seu propi viatge per Europa.


13 de desembre 2009

PROJECTE TELEMÀTIC.

QUÈ ÉS?

Un projecte telemàtic consisteix en realitzar unes determinades activitats conjuntament amb altres centres escolars, intercanviant els resultats per internet. Amb aquesta proposta es pretén fomentar el treball cooperatiu i la comunicació entre diferents escoles.

Participar en un projecte d'aquest tipus requereix un gran esforç per part del professorat, encara que posteriorment queda recompensat per un grau molt elevat d’implicació per part de l’alumnat.


QUINS VALORS TREBALLEM?

- El treball e
n grup.
- Compartir informació i responsabilitats.

- Respectar les opinions dels altres.

- Aprendre dels companys.




UN EXEMPLE DE PROJECTE TELEMÀTIC:





Atles de la diversitat és un exemple de projecte telemàtic. Es compon d'una xarxa d'escoles que gràcies a la col·laboració mútua ha generat una de les bases de dades sobre la diversitat cultural més importants i extenses del món. Un espai en el qual es pretén recollir les particularitats pròpies de cada lloc a través del criteri i la visió subjectiva dels participants.

Per accedir a la pàgina web del projecte premeu aquí.
Per més informació sobre el projecte premeu aquí.

10 de desembre 2009

TREBALL DE LA VIQUIPÈDIA

REFLEXIÓ PERSONAL:

La realització d'aquest treball no se'ns ha fet gens pesat, he trobat molt interessant investigar sobre el funcionament de la Viquipèdia, ja que sempre he utilitzat aquest servei per buscar informació però mai havia pensat que aquesta informació estigués facilitada per diferents usuaris com nosaltres. Per tant, tal i com com indicava el guió del treball vam fer una entrada a la Viquipèdia sobre Jaume Cela i vam fer una recerca sobre el seu funcionament.

A l'hora de la realització d'aquest treball, crec que hem sabut organitzar-nos en grup, hem repartit algunes tasques fent que cada una de nosaltres s'ocupés d'acabar de sintetitzar la informació d'un punt en concret. Per altra banda cal dir que la utilització de Google Docs ha estat molt important per poder realitzar el treball ja que ens ha permès seguir comunicar-nos entre nosaltres des de casa.

06 de desembre 2009

METÀFORES.

1. LA METÀFORA TUTORIAL: L'ORDINADOR COM A TUTOR.

En aquest cas, l'ordinador actua com a tutor de l'alumne. A través d'un programa com per exemple el ZonaClic, l'alumne aprèn algun concepte en concret, com per exemple l'utillatge de química, que és el cas que hem utilitzat en la sessió de classe.



2. LA METÀFORA DE LA CONSTRUCCIÓ: L'ORDINADOR COM A ALUMNE.

En aquesta metàfora, l'ordinador segueix les instruccions que li dóna l'alumne per assolir un objectiu plantejat pel mestre anteriorment. Un exemple és la utilització del programa Logo on l'alumne a de guiar a una tortuga donant-li ordres a partir d'un vocabulari concret.


3. LA METÀFORA DEL LABORATORI: L'ORDINADOR COM A SIMULADOR.

En aquest cas l'alumne ha de resoldre unes situacions que li proposa l'ordinador i el grau de llibertat que té l'alumne per fer-ho és limitat pel programa. Un exemple d'aquest cas és el Crayon Physics.







4. LA METÀFORA DE LA CAIXA D'EINES: L'ORDINADOR COM A EINA.


L'ordinador és una eina per l'alumne. Aquest és el cas del Microsoft Word, que permet escriure en l'ordinador com si ho fèssim en un paper.

04 de desembre 2009

6. DIARI DE SEMINARI

(SETMANA DEL 30 DE NOVEMBRE AL 4 DE DESEMBRE)
Aquesta setmana hem decidit que realitzrem l'últim dia de seminari per donar l'entrada a les festes de Nadal i perquè el pròxim semestre hi ha canvi de seminari, i per tant no estarem tots junts.
Aquests dies també hem parlat de com s'han de realitzar uns bons apunts. Vam mirar els apunts que haviem fet en la conferència de la setmana d'activitats extraordinaries, i tots eren bastant diferents, alguns eren molt esquemàtics, redactats, amb fletxes, amb guions,...
Després de posar en comú les nostres maneres de prendre els apunts, vam buscar alguna pàgina que ens informès i vam trobar el mètode de les 5R.
A mi, persolanment, m'agrada agafar apunts amb exemples, pero molt literaris al que està explicant la persona que exposa el tema.